Cardiac Science Research Centre

Cardiac Science Research Centre

CLIENT: The Surveyor to the University of Oxford BUDGET: £1.35m

540true thumbnails topleft 540true true 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Cardiac Science Research Centre, Oxford
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Cardiac Science Research Centre, Oxford
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Cardiac Science Research Centre, Oxford
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Cardiac Science Research Centre, Oxford
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Cardiac Science Research Centre, Oxford
 
 
 
 
 

 

The new Cardiac Science Centre for the University of Oxford extends the existing Physiology department, providing new laboratory and office accommodation. Located on the edge of the historic University Parks the nature of the site demanded a sensitive design solution, whilst responding to the constraints of the park boundary and the access road to the adjacent sub-station.

The new glazed entrance incorporates lightweight curved cladding and brise soleil to provide a distinctive new facade, in contrast with the original 1930s brickwork building, reflecting the new centre’s autonomous nature from the main departmental building. The feature steel staircase rises the height of the building to create a glazed four-storey tower, bringing natural light into deep plan areas of the accommodation.

Special features of the design include:

  • a separate entrance for the new research centre providing a distinctive location within the University Science Area
  • a new glazed 4 storey stair tower with feature curved aluminium cladding and aerofoil section brise soleil
  • accommodation to provide new laboratory and office space for a wide range of user groups
  • careful design to minimise the impact of the new building facing on to the historic University Parks