Marston House

Marston House

CLIENT: Private
BUDGET: £Private

540true thumbnails topleft 540true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Marston House
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Marston House
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Marston House
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Marston House
 
 
 
 

The site, which used to be an orchard, is situated within the Old Marston Conservation Area near Oxford. The brief was to subdivide the existing plot and to design a new high-quality three bedroom house to sit within the existing walled garden. Due to the sensitive and restricted nature of the site, careful planning was needed to maintain appropriate levels of privacy for the existing  house, whilst achieving the clients’ aspirations for their new home.

Inspiration was drawn from both traditional timber-framed buildings and modern architecture. The result is a design in which large areas of glazing are introduced into a timber frame. The windows flood the living areas with natural light and give a direct connection to the garden, whilst externally the existing garden wall helps to main-tain a sense of privacy. The timber frame was con-structed using english green oak which was sourced from a sustainable FSC accredited supplier.

Whilst the open-plan living space is constructed from an oak frame, the more ‘cellular spaces’ are constructed using load-bearing cavity walls. By changing the con-struction method to suit the nature of the internal spaces we were able to reduce construction costs and produce a building which is both a high-quality and economical solution.