Appleton CE Primary School

Appleton CE Primary School

CLIENT: Appleton CE Primary School
BUDGET: £225K

540true thumbnails topleft 540true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide3
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide4
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide5
 
 
 
 
 

Appleton CE Primary School is situated in the centre of the village of Appleton, just north of the A420 and north-west Abingdon. Dating back to 1837 the school was rebuilt in 1961 in an architectural style popular at the time. The building is predominantly red brick with pitched concrete tile roof, with flat felt and metal roof in some areas.

The proposal was to create a dedicated Foundation stage classroom by extending one wing at the front of the school. Appleton School is a warm caring and stimulating environment with high teaching standards. The design and quality of the new extension was to reflect the quality of education offered. The extension aim was to improve the overall appearance of the school. While the new classroom is more contemporary then the style of the existing buildings, it still reflects the massing, materiality and scale of the school. The foundation stage unit is a single storey extension with a low pitch metal roof, which extends to create a generous external play and learning area. The extension is clad in timber boarding to reflect the existing gable ends.

The result is an enhancement to the external appearance of the school and internal experience of its teaching space.