Gibson’s Garage Redevelopment

Gibson’s Garage Redevelopment

CLIENT: Kingfisher Housing Association
BUDGET: £1.5M

540true thumbnails topleft 540true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 0
    Gibsons Garage
  • 5000 fade false 60 bottom 0
    Gibsons Garage
  • 5000 fade false 60 bottom 0
    Gibsons Garage
  • 5000 fade true 60 bottom 0
    Gibsons Garage
 
 
 
 

 

Jessop and Cook were employed by Kingfisher Housing Association to develop proposals for this disused garage site, which lies close to Basingstoke town centre. The brief was to develop a high-density, low-parking housing scheme of 1 and 2-bedroom flats.

The proposed layout takes the form of a perimeter block, which reinforces the street frontages and aims to improve natural surveillance. The scale and massing of the new development was informed by the heights of the neighbouring properties. As the building occupies a prominent site on the edge of the conservation area, a high-quality design was central to the success of the scheme through the planning process.

The building uses a simple palette of familiar domestic materials – facing brick walls and slate roof. The composition of the long elevation is broken up using areas of stack-bonding and protruding gable/party walls. These details, along with the dark grey powder-coated steel balustrades and matching PPC windows and down-pipes help to give the elevations a refined, crisp modern appearance.