NEWS

Private Residence, Oxfordshire

Private Residence, Oxfordshire

December 2012

Planning permission has been granted the erection of a new two storey extension and internal alterations to a private home in a conservation area in East Oxford. This decision follows the submission of a written representation appeal statement complied by Jessop and Cook Architects to challenge the initial decision granted by Oxford City Council.

The proposal includes the creation of an open plan large kitchen, dinning room and a new wet room in order to  create a more spacious, open living environment. The design offers a modern interpretation of the traditional forms and styles present in the surrounding properties whilst continuing to maintain the original building as the main focal point.

Dec_Private-Residence

Blackfriars Priory, Oxford University

Blackfriars Priory, Oxford University, Oxfordshire

November 2012

Work has began on site at Blackfriars Priory, in the centre of Oxford to install a bell within the church tower. The Priory is a Grade II listed building and forms part of Blackfriars Hall, one of the forty-five Colleges and Permanent Private Halls of Oxford University. This is the first time that the tower has housed a bell since the Priory was built in 1929.

Nov_Blackfriars

Appleton CE Primary School

Appleton CE Primary School, Oxfordshire

November 2012

This month saw the completion of  the second phase of works to this school following an extension in 2009 to provide a dedicated Foundation Stage classroom.

This project includes an extension to provide a flexible teaching space and internal alterations to provide a library, group room and improved toilet facilities.

The new teaching space was constructed as an infill to an existing courtyard at the rear of the site and sunpipes are used to provide natural sunlight to the corridors and teaching areas.

The staff and children are all very pleased with the new facilities and are now in the process of organising an official opening ceremony for early next year.

Nov_Appleton

Gaddeshill House

Gaddeshill House, Hampshire

November 2012

Gaddeshill House is a large Victorian detached residential villa set within 8.33 hectares of landscaped woodlands.

Planning permission was successfully granted for the erection of a first floor side extension and two single storey extensions. The proposals aim to improve the usability of the house and homogenise the appearance of the property. This is to be achieved by rearranging the internal layout as well as rationalising the current varying roof forms.

Nov_Gaddeshill-House

RIBA Conservation Course

RIBA Conservation Course

November 2012

The director, Daniel Wadsworth, attended a four day intensive conservation course in Bath. The course addressed the philosophical and practical requirements associated with the responsibility of working on an historic building. The knowledge gained from this course along with the experience he has gained over the years in the conservation sector has enabled him to fulfil the requirements needed to apply to become a Conservation Registrar and be included in the RIBA Conservation Register, which he is now in the process of doing.

Daniel Wadsworth

Improving our Skills

RIBA Part III

September 2012

Martin Shaw has begun the Professional Practice course in architecture this month.  This is the concluding course in architecture, and leads to recognition for RIBA Part III and qualification as an Architect. It is undertaken part-time with on going assessments whilst continuing to work full time at the office. Everyone at Jessop and Cook Architects wish him the very best of luck.

Sept_Martin

St Johns the Evangelist CE Primary School

St Johns the Evangelist CE Primary School, Oxfordshire

August 2012

Public consultation meetings were held over two evenings at the school in order to give the local community and families the opportunity to comment on proposals for a 585 sq metre hall pavilion and internal alterations to the layout of school. Presentation boards with 3D visualisation images were put on display and members of the design team from Jessop and Cook Architects were on hand to answer any questions. The feedback received was very positive and comments made are now being incorporated into the scheme where possible.

July_St-Johns